e
sv
startr en çok ziyaret edilen siteler bir tık uzağınızda

Fransız Askısı-Dinamik Askı Nedir? Fransız Askısı Nasıl Yapılır?

492 Okunma — 05 Mayıs 2019 19:47
avatar

StarTR

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Fransız askısı nedir?

Fransız askısı ameliyatsız yüz germe tekniklerinden birisidir. Fransa’da geliştirilmiş ve ilk bu ülkede uygulanmaya başlandığı için bu isim ile sıklıkla popülerize olsa da dinamik askı olarak da isimlendirilmektedir.

Bu yüz askılama işleminde dış kısmı silikon iç kısmı polyester olan malzemelerden yapılmış esnek (dinamik) ipler kullanılabildiği gibi kalp damar cerrahisinde sıklıkla kullanılan biyouyumlu PDO iplerin askılama için geliştirilen iki ucu iğne ya da kanül sisteminin olduğu kalın kılçıklı ipliklerde kullanılmaktadır.

Kimler fransız askısı yaptırabilir?

Yüzünde oluşan sarkmalardan rahatsız olan ama ameliyat olmak istemeyen tüm kadın ve erkekler bu teknik ile yüz germe yaptırabilir. Fransız askılama yöntemi yaptıranlarda yaşlanma belirtileri geciktirildiği için son zamanlarda popülerize olan işlemlerdendir.

Bu askılama yöntemi sadece yüzünde oluşan sarkmaların giderilmesinde faydalı değildir. Aynı zamanda yüz felci geçirmiş olan hastaların tedavisi içinde kullanılmaktadır. ‘Kilit Askı’ veya ‘Dinamik Askı’ Yöntemi olarak da bilinen esnek ipler; yüzün mimik hareketlerine uyum sağlayarak gevşer. İfade bozukluğu yaratmadan ameliyatsız yüz germe yöntemlerinde kullanılır.

Yüz felci nedeniyle yüz asimetrisi olan hastalar için de uygulanan dinamik askı yönteminin kalıcılığı diğer ipler ile kıyasladığında %20 oranında esneyebilen bir yapıda olduğu için yaklaşık 5 kat daha uzun ömürlüdür. Bunun nedeni elastikiyet sağlayan içeriğindeki polietilen maddesi ve silikondur. Dinamik askılama yönteminde kullanılan gençlik ipi diğer organik iplerden çok daha fazla tırtık içerir, çok daha güçlü çekme kuvveti vardır. Mimiklerde bozulma yaratmaz ve kopma riski yoktur. Askılama da kullanılan ürünler tamamen vücut ile uyumlu materyaller olduğu için cilt altında kalmasında sakıncası yoktur.

Fransız askısı yöntemi estetik ameliyata alternatif mi?

Cildin yaşlanması ve kırışıklıkların oluşmasının sebebi öncelikle hacim kaybetmesidir. Sonrasında cilt kalitesi bozulur ve sarkmalar ve kırışıklıklar meydana gelir.

Cerrahi operasyonlar ile yapılan yüz germe ameliyatları yapıldıktan sonra uzun yıllar kalıcılığı koruyor olsa da ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci uzun sürdüğü ve yüz germe ameliyatı maliyetli olduğu için vazgeçilme sebebi olabiliyor. Tabi bir yandan da diğer ameliyatsız yapılan yöntemler kalıcı olmadığı için ya da hastanın sorununa çözüm olmadığı için yine mecburen ameliyat kararı alınabiliyor.

Tüm bu sorunları yaşayanlar için geliştirilen Fransız askılama ile yüz germe tekniği estetik olmak isteyenlere alternatif teknik olarak sunulabiliyor. Bu yöntem hem kalıcılığını uzun süre koruması hem de ameliyat gerektirmemesi nedeniyle iyi bir avantaj sağlamaktadır.

Fransız askısı nasıl yapılır?

Lokal anestezi uygulandıktan sonra işlem yaklaşık olarak 45 – 60 dakika içinde uygulanır. İplerin yerleştirilmesi askılama yapılacak olan bölgeler önceden belirlenir. Uygulama da bu belirlenen yerle ipler deri altından yerleştirilir. İplerin ucu baş içinde kulak üzerine denk gelen yere yerleştirildiği için dikişe ihtiyaç duyulmayarak işlem sonlandırılır.

İşlem sonrasında enfeksiyon oluşmasına önlem olarak gerekli reçete düzenlenir. Askılama işlemi yapılan kişi 24 saat içinde de günlük hayatına geri dönebilir. İşlem sonrası hafif morluk, şişlik, ağrı olabilir. Buz kompresi yapılarak ve basit ağrı kesiciler kullanılarak bu durum giderilir. İlk 7 -10 gün ağız çok açılmamalı, aşırı mimik yapılmamalıdır. İşlemi takip eden 3 hafta boyunca yüz üstü yatılmamalı, yüz ovuşturulmamalıdır. Tam etkisi; işlemden sonra 2 ile 3 ay sonrasında olur.

Fransız askısı yaşlanmayı durur mu?

Yapılan askılama yöntemi sarkmaların gitmesi ve oluşan kırışıklıkların azalmasına sorunlarına bir tedavi çözümü olmaktadır. Ancak yaşlanma eylemi doğal olan ve bedenimizin verdiği bir tepki olduğu için yaşlanmayı tamamen durdurma gibi bir özellik taşımaz. Yapılan askılama ile yüz gerdirilir ve sarkan bölgeler toparlanır.

Fransız askılama tekniği uygulandıktan sonra cilde kazandırılan gençleşme anında fark edilebilmektedir. Ancak iplerin cilt ile %90 oranında tamamen bütünleşmesi 1 haftayı, iplerin yüz ile entegre çalışması ortalama 2-3 ayı almaktadır.

Fransız askısı hangi bölgelere yaptırılabilir?

Yüz bölgesinde sarkma olan bölgelere uygulanır. Bu bölgeler;

  • Yüzün oval bölümleri
  • Yanaklar
  • Çene altı
  • Kaşlar
  • Boyun
  • Elmacık kemikleri

Fransız askılama yaptırmanın avantajları ve yan etkileri

  • Esnek ipler nedeniyle mimikler etkilenmez, doğal görünür.
  • Kadın ya da erkek fark etmeden 35 yaşını geçmiş ama 70 yaşını aşmamış olan herkes yaptırabilir.
  • Bu yöntem yüzde iz bırakmaz ve yara yapmaz çünkü bir ameliyat değildir.
  • Lokal anestezi yapıldığı için hastanede kalmasına gerek yoktur.
  • Yüz mimiklerinde değişikliğe neden olmaz.
  • Askılama yapılan kısımlarda gevşeme hissedildiği anda yeniden işlem tekrarlanabilir.
  • Askılama tekniği lokal anestezi ile yapıldığı için ağrı hissedilmez.
  • İşlem sonrasındaki iyileşme hastaya bağlı olarak 2 gün ila 2 haftadır.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Op. Dr. İlsun Aka

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Fransız Askısı-Dinamik Askı Nedir? Fransız Askısı Nasıl Yapılır?