e
sv
startr en çok ziyaret edilen siteler bir tık uzağınızda

Kalp Hastalığının Risklerini Ortadan Kaldırmak Mümkün

512 Okunma — 13 Nisan 2019 15:03
avatar

StarTR

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kalp hastalıklarına dair temel çocukluk çağlarında atılıyor. Kalp hastalıkları, öğretilen doğru davranış biçimleri ve aşılanan sağlıklı yaşama prensipleri ile önlenebiliyor ya da azaltılabiliyor. Çocukluk alışkanlıkları genellikle kalıcıdır ve tüm hayatı etkiler.

Her öğünde bir dilim ekmek

Ağır yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, katı yağlar ve şekerden uzak durmak gerekiyor. Doymuş yağ gereksinimi (katı yağlar) genelde diğer besinlerden sağlanmalı. Ekstra katı yağ kullanılmamalı. Özellikle aşırı doymuş olan margarin gibi yağlardan uzak durulmalı. Şekerli besinler hem aşırı kalori değerlerine sahip hem de insülin direncini artırarak şişmanlamaya neden olup kan yağlarının kontrolünü güçleştiriyor. Ekmeğin bir dilimi 70-100 kaloridir ve ülkemizde ekmek tüketim oranı oldukça yüksek. Her öğünde ince bir dilim ekmek yemek yeterli.

Az ama sık yiyin

Günlük beslenme düzeninde öğün atlanmaması çok önemli” diyen Prof. Dr. Ali Oto, “Çünkü vücut öğün atlandığında daha sonra da aç kalabileceğini düşünerek alınan besinlerden depolama yoluna gidecektir. Az az sık sık yemek dengeli beslenmek için önemlidir.

Sağlık kontrolleri önem taşıyor

Erkekler 40, kadınlar 50 yaşından sonra yılda en az bir kez doktora giderek gerekli tetkikleri yaptırmaları gerekiyor. Sadece ilaçlarla kontrol altına alınabilen tansiyon için uzman gözetiminde ilaç kullanılmalı. Diyet ve egzersiz de kan şekeri kontrolü için en az ilaçlar kadar önem taşıyor. Kan yağlarını düşürmenin ve kontrol altında tutmanın ilk adımı, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamdır. Ancak gerekli olduğunda doktor kontrolünde kan yağlarını düşürücü ilaç kullanılabiliyor.

Her gün 40 dakika egzersiz yapın

Günde 40 dakikanın altında hareket, kalp rahatsızlığına davetiye çıkarıyor. Düzenli ve sürekli fiziksel aktivite hem kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlıyor, kilo kontrolünü kolaylaştırıyor, hem de kan şekerinin düzenlenmesine katkıda bulunuyor.

Sigara kalp hastalıkları demek. Sigara aynı zamanda damar sertliği hastalığının gelişmesi ve ilerlemesine neden oluyor. Diğer yandan kalp krizini de tetikliyor. Aşırı alkol tüketimi de hem aşırı kalori kaynağı olarak kilo kontrolünü engelliyor hem de kan yağlarını bozuyor. 

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Kalp Hastalığının Risklerini Ortadan Kaldırmak Mümkün