e
sv
startr en çok ziyaret edilen siteler bir tık uzağınızda

Bir Seçim Yapma Zamanı; Instagram mı, Gerçek Hayat mı?

438 Okunma — 05 Mayıs 2019 19:51
avatar

StarTR

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hem sosyal medyada onu görüp, beğen yapmak neyime yetmiyordu değil mi? Ama o arkadaşımı bir toplantıda tesadüfen görünce buluşmayı ertelemesinin nedenini çözdüm. Ve konuyu birkaç psikolog arkadaşımla masaya yatırdım.

Arkadaşım hayli kilo almıştı, bakımsızdı ve yüzünde de artık onu tanıyamayacağım ölçüde botoks ve dolgu vardı. Oysa sosyal medyada paylaştığı fotoğraflar incecik, yüzü pürüzsüz, canlı bir kadını tanımlıyordu. Belli ki Instagram’da paylaştığı fotoğraflarda yüksek ölçüde oynama yapıyor ve o fotoğraflarla gerçeği arasında ciddi farklar oluştuğu için kendini eve kapatıyordu. İnsan sosyal bir varlık. Ve sosyalleşemediği zaman mutluluğu kaybediyor, daha az para kazanmayı göze alıyor, evliliği soluyor, arkadaşlık ilişkileri zayıflıyor ve enerjisini kaybediyor. Sosyal medyada var olacağım, çok beğeni alacağım diye kendini olduğundan farklı göstermek, takipçi kazandırabilir ama sizi asosyal bir varlık haline getirebilir.

İşsizlik oranı ile sosyal medya arasındaki korelasyon

Cep telefonunda geçirilen zamanla ilgili pek çok telefon markası, zaman kontrolü ve kendini kaybetmeme adına “Hangi uygulamada ne kadar saat vakit geçirdiğinizi saptıyor” ama Instagram, hala oynanmış fotoğraflara orijinalmiş gibi izin veriyor. Bu, kendini kaybetme haline yol açan durumun sonuçları belli ki çok ağır olacak. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da işsizlik oranları artıyor. Kıdemli psikologlar işsizlik sorununu sadece devlet politikalarına değil, sosyal medyanın bağımlılık yapan haline, başka hayatları görüp kendine güvenini kaybetmeye de bağlıyor.

Intagram’da iyi gözükeceğim diye estetik yaptırma oranları artıyor, filtreli uygulamalar milyonlarca indirme alıyor. Kendime bakmasam da nasılsa “Fotoğrafı güzelleştiririm” diye insanlar kişisel bakımını ihmal ediyor bu yüzden asosyalliğin derecesi sanılanın çok üzerinde istatistik uyarılar veriyor. Instagram’ı sosyallik sananların sayısı arttıkça; teknoloji bağımlısı, belli markalar ve uygulamalara tutkulu kölelerin sayısı çığ gibi büyüyor.

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yüzlerce kişi ile yapılan sosyal medya araştırması da, sosyal medya kullanımı ile kendini izole eden karakterler arasında yüksek bir korelasyon olduğunu tespit etti. Diğer can sıkan sonuç ise; sosyal medyada günde iki saatten fazla zaman geçirmenin, bireylerin kendini gerçek dünyadan izole etme halini tam iki katı oranında artırması. 10 yaşındaki çocukların bile Instagram hesabı olduğu düşünülürse, gelecek için plan yapmanın ve önlem almanın ne derece hayati önem taşıdığı da gözler önüne seriliyor. İletişim, fotoğraflardan ve yazılardan öteye gitmediği sürece mutsuzluk, kaygı ve eve kapanma hali, yükselen bir ivmeyle artıyor.

Şimdi bu yazıya denk geldiyseniz tavsiyem; elinizdeki telefonu sakince kenara bırakıp dışarıda yürüyüşe çıkmanız. Hem, o zaman kendinize bakma zamanının geldiğini anlayacaksınız…

YASEMİN CANDEMİR

//www.instagram.com/yaseminycandemir/?hl=en

Yayın tarihi: 30.04.2019

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Bir Seçim Yapma Zamanı; Instagram mı, Gerçek Hayat mı?