e
sv
startr en çok ziyaret edilen siteler bir tık uzağınızda

Bağırsak Bakterileri Diyet Tercihlerinizi Etkileyerek Zihninizi Kontrol Edebilir

486 Okunma — 20 Mayıs 2019 20:48
avatar

StarTR

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Organik maddeleri bağırsaklar tek başına parçalayamaz. Bu bakteriler mükemmel bir parçalayıcıdır. Ancak bakteriler yiyecekleri sindirmemize ve tehdit edici mikroplardan uzak durmamıza yardım ederken, bazı bakterilerin bize hizmet etmediği durumda olabilir.

Bakteri floramızın bağırsak mikrofloramızı ve beslenme kalıplarımızı nasıl etkilediği henüz tam olarak belli değil ama son yıllardaki bilimsel çalışmalar bağırsak florasının değişmesinin ve yaralı bakterilerin artışının sağlıklı beslenmeyi kişinin zihninde teşvik ettiği yönündedir. Sağlıklı bir bağırsak florası vücudun homeostazını etkileyerek kişinin zararlı, sağlık riski oluşturabilecek besinlerden de uzak durmasını sağlayabiliyor.

Bağırsak bağışıklık sistemine, endokrin sisteme ve sinir sistemine bağlı olduğundan yarlı bakterilerin bağırsaklarımıza bıraktığı sinyaller fizyolojik ve davranışsal tepkilerimizi etkileyebilir. Bakteriyel artış 24 saat kadar kısa sürede gelişebilir ve florayı 180 derece değiştirebilir. Bağırsak floranızı değiştirebilecek şekilde bir beslenme programı uyguladığınızda çok kısa bir zamanda sağlık durumunuz, zihnini ve tepkilerininiz de olumlu olarak değiştiğini görebilirsiniz.

Araştırmalar, bakterilerin sindirim sisteminden beynin tabanına 100 milyon sinir hücresini bağlayan vagus siniri aracılığıyla kısmen yeme kararlarımızı etkileyebileceğini gösteriyor. Vagus sinirindeki sinyali değiştirerek, bakteriler duygu durumunu etkileyebilir ve tat alıcılarını değiştirerek, kötü hissettirmek için toksinler üreterek ve bizi iyi hissettirmek için kimyasal ödüller bırakarak davranışları manipüle edebilir. Örneğin, farelerdeki testler, bazı bakteri suşlarına maruz kaldığında bunların daha endişeli olduğunu gösterdi. İnsanlarda yapılan bir klinik araştırma, Lactobacillus casei içeren bir probiyotik içeceğin, insanların ruh halini değiştirerek daha iyi hissettiklerini bulmuştur.

İkiz fareler üzerine yapılan bir çalışmada farenin birinin obez, diğeri ise normal ağırlığında bırakılmış. Normal kiloda olan farenin bağırsak florası yararlı bakterilerce zenginleştirilmiş. Birincisi bu sırada farenin bir miktar kilo kaybettiği gözlemlenmiş. Diğer bir şaşırtıcı sonuç ise obez farenin bağırsak florası sağlıklı fareye nakledilmeye çalışılmış fakat obez farenin içindeki bakteri sağlıklı farenin içine giremedi.

Yapılan çalışmalar ve sağlıklı, sürdürülebilir beslenme düzeni içinde bağırsak florası, prebiyotikler, probiyotikler, antibiyotikler ve beslenme değişiklikleri ile kolaylıkla değişebildiği için, mikrobiyotolarımızı değiştirerek, obezite ve sağlıksız yemek yemenin zorluklarına karşı daha kalıcı bir yaklaşım sunuyor.

DİYETİSYEN NESRİN ERİŞ

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Bağırsak Bakterileri Diyet Tercihlerinizi Etkileyerek Zihninizi Kontrol Edebilir