e
sv
startr en çok ziyaret edilen siteler bir tık uzağınızda

Demir Eksikliği Anemisi: Yeterince Demir Alıyor Musun?

403 Okunma — 20 Mayıs 2019 20:43
avatar

StarTR

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin oksijeni taşıyan bileşeni için hayati önemi vardır. Hemoglobin, oksijeni akciğerlerden vücudun dokularına, karbondioksitin dokulardan akciğerlere taşınmasından sorumludur. Mineral ayrıca enerji üretimi, kas fonksiyonu, DNA sentezi ve bağışıklık sisteminde görevlidir. İhtiyacımız olan demirin çoğunu yiyeceklerden alırız ve vücudumuz demir seviyelerini dikkatlice izler; Talep yüksekken daha çok emilir ve depolar yeterli olduğunda daha az emilir. Demir öncelikle kemik iliğinde ve karaciğerde depolanır. Demir için Besin Öğesi Alma Değeri (NRI), günde 14 mg’dır ve gebelik sırasında ek bir gereksinim önerilir.

Demir eksikliğinin nedenleri

  • Kan kaybı: Bu, doğurganlık çağındaki kadınlarda demir eksikliğinin en yaygın nedenidir. Bu çoğunlukla aşırı menstrüel kanamaya bağlıdır. Diğer kan kaybı nedenleri, peptik ülserler, hemoroid kanamalar ve kan bağışıdır.
  • Demir ihtiyacının artması: Çocukluk ve ergenlik çağındaki büyüme dönemleri demir ihtiyacını hızla artıracaktır. Hamilelik döneminde artan demir ihtiyacı, tek başına diyetle karşılanamayabilir ve bu nedenle, gerektiğinde hamile kadınlara takviye tavsiye edilebilir. Hamiliyseniz ve demir eksikliğinden endişeleniyorsanız lütfen doktorunuza danışın.
  • Yetersiz beslenme alımı: Bu aynı zamanda eksikliğin ortak bir nedenidir. Bitkisel kökenli demir kaynaklarının emilmesi biraz daha zordur ve C vitamininin her türlü demir emilimine yardımcı olacağını unutmayın. Süt ve tahıl bakımından yüksek olan tipik bebek diyetleri demir eksikliğine neden olabilir. eksikliği önleyebilmek için demir ile kuvvetlendirilmiş tahıl tüketimini deneyin.
  • Demir emiliminin azalması: Bu çoğunlukla midede azalmış gastrik asit sekresyonuna bağlıdır; (Yaşlılarda yaygın olan) atrofik gastrit, kronik ishal veya antasitlerin uzun süreli kullanımı gibi.

Ergenlik, şiddetli kanama, yoğun yaşam biçimleri ve diyetinizde demir eksikliği gibi hızlı büyüme dönemleri, vücudunuzun demir rezervinin çekmesine neden olacaktır. Başlangıçta semptomlar yoktur, ancak demir alımınız azaldıkça, vücudunuzun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretme kabiliyeti de azalır. Anemi belirtileri halsizlik, yorgunluk *, soluk ten rengi, nefes darlığı, çarpıntı ve enfeksiyona duyarlılıktır. Anemik çocukların konsantrasyonu güçtür ve öğrenme zorluğu yaşayabilirler. Serum ferritin testi yoluyla vücut demir depolarının seviyelerini belirlenir. Hemokromatoz (vücut demir düzeyinin aşırı artması) Hemokromatoz, demirin zamanla çoğaldığı ve aşırı seviyelere çıktığı genetik bozukluktur. Hemokromatozlu bir aile üyeniz varsa, risk altında olup olmadığını belirlemek için tarama yapılmalıdır. Tanı koymak zordur – ancak semptomlardan biri yorulmaktır. Her zaman çok yorgun hissediyorsanız, demir takviyesine başlamadan önce doktorunuza gidip kan testi yaptırmanız önerilir.

Demir eksikliği veya fazlalığının altında yatan nedeni gidermek için dikkatli bir tanı ve tedavi gerekir. Bir demir takviyesi almadan önce bir doktora danışın. Bir doktor tarafından reçete edildiğinde, demir genellikle demirli tuzlar olarak adlandırılan – demir sülfat, demir fumerat veya demir glukonat olarak alınır. Demir takviyelerinin yan etkileri kabızlık ve mide rahatsızlıklarını içerebilir; bu nedenle dikkatli olun ve önerilen miktarı aşmayın. Demir içeren tüm takviyeleri çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın. İki demir şekli bulunduğuna dikkat çekilmelidir.

Hem demir, hayvan ürünlerinde bulunur ve demirin en verimli emilen şeklidir. Hem olmayan demir, bitkisel besinlerde bulunur ve emilmesi daha zordur. C vitamini, demir emiliminin güçlü bir destekçisidir ve C vitamini açısından zengin besinler demir bakımından zengin gıdalarla birleştiğinde, demir emiliminde önemli ölçüde artış olur. İzlediğiniz çay miktarı, tanen çayda bulunan demir emilimini engelleyen bir maddedir. Kahvedeki kafein de demir emilimini olumsuz etkilerken demirden zengin besinleri kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketmek de yine demir emilimini olumsuz etkiler. Ispanak, fındık, çikolata, maydanoz, fitat ve oksilatlardan yüksek gıdalar demir emilimini de olumsuz yönde etkileyebilir.

DİYETİSYEN NESRİN ERİŞ

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Demir Eksikliği Anemisi: Yeterince Demir Alıyor Musun?