e
sv
startr en çok ziyaret edilen siteler bir tık uzağınızda

’Her El Titremesi Parkinson Değildir’

1145 Okunma — 17 Haziran 2019 23:52
avatar

StarTR

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Genetik nedenlerin etkili olduğu düşünülen esansiyel tremor, ergenlik döneminden sonra ağırlıklı olarak orta yaşlarda ortaya çıkıyor. Titremenin sadece elle sınırla kalmıyor, dilde, başta devam ediyor. Sosyal hayatı ciddi şekilde etkilediği için hastalığın tedavi edilmesi oldukça önemli.

Bu hastalarda semptomatik de olsa titremeler cerrahi olarak tedavi edilebilir. Tedavide beyin pili kullanımıyla etkili sonuçlara ulaşılabilir.

Ergenlikten sonra başlıyor ve ilerliyor

Esansiyel tremor olan hastaların büyük bir kısmında yakın akrabalarında bu sorun bulunuyor. Orta düzeyde el titremesi olan hastalar çok büyük sorun yaşamadan hayatlarına devam edebiliyor. Ancak titremelerin çok belirgin hale gelmesi ve dışarıdan görünür olması durumunda rahatsız olmaya başlıyor. Belirtiler ileri yaşlarda daha belirgin hale geliyor. Esansiyel tremor, genellikle ilerleyici bir hastalık. Hastaların bulguları ileri yaşlarda daha belirgin hale gelir. Titreme nedeniyle günlük yaşamları etkilenmeye başlar. Örneğin düzgün yazı yazamazlar, şekil çizemezler ya da elleriyle çok ince hareketleri istedikleri gibi yapamazlar. Özellikle sosyal ortamlarda, heyecanlandığı durumlarda, stres anında ya da endişe ettiğinde bu titremelerin daha belirgin olması nedeniyle sosyalleşmek istemezler.

Yapılan nörolojik muayeneler sonrasında hareket sisteminde ortaya çıkan bozukluğun tespitiyle cerrahi müdahale gündeme geliyor. Titreme esaslı bir parkinson ile esansiyel tremoru ancak bir uzman tarafından ayırt edebilir. Hastalar bu iki sorunu birbiriyle karıştırıyor. Bu nedenle esansiyel tremor olan bir hasta doktora gidip tanısı konmadan önce, hemen kendisinin Parkinson olduğunu düşünmesin.

Beyin pili tedavisinin başarısında doğru tanı önemli

Esansiyel tremor hastalarında cerrahi kararı nörologla birlikte alınmalıdır. Erken evrelerde de ilaç tedavilerini denemek gerekir. Eğer bunlar yararlı olmazsa geriye kalan tek seçenek beyin pilidir. ‘Talamus’ dediğimiz beyin çekirdeğinde özel bir odağımız vardır. Biz bu odağı elektrik akımıyla baskılayabildiğimizde titremede çok belirgin bir azalma görürüz. Hastaya uyguladığımız tedavi semptomatiktir. Ancak hasta açısından son derece etkili sonuçlara ulaşılır.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

’Her El Titremesi Parkinson Değildir’