e
sv
startr en çok ziyaret edilen siteler bir tık uzağınızda

Havuz Suyu Gözlere Zararlı mı?

523 Okunma — 22 Haziran 2019 03:50
avatar

StarTR

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Güneşin zararlı ışınları, havuz temizliği için kullanılan klor ve ortak alanlarda salgınlar yapabilen enfeksiyon etkenleri göz sağlığını tehdit ediyor. Havuz temizliğinde kullanılan klor ve diğer kimyasallar gözlerde kızarıklık yanma ve sulanma ile seyreden tahriş ve alerjiye neden olabilir.

Gözlük seçimi önemli

Yaz aylarında, küçük yaştan itibaren, güneş altında mutlaka uygun koruma özelliklerine sahip güneş gözlüğü kullanarak güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmalıyız. Güneşin UV ışınları zaman içinde gözde katarakt, et yürümesi(pterjium), sarı nokta hastalığı ve göz çevresindeki ciltte kanser oluşumu gibi hastalıklara yol açabilmektedir. Güneş gözlüğü seçerken ultraviolet (mor ötesi) ışınları engellediğine dair sertifikası olanları ve Avrupa Birliği güvenlik kriterlerine uygunluğu gösteren CE belgeli ürünleri tercih etmelidir. Gözlük camlarının rengindeki koyuluğun UV ışınlarını engelleme ile ilişkisi olmadığını bilmeli en az 400 UV korumalı güneş gözlükleri seçilmelidir.

Duş almadan havuza girmeyin

Havuzun temizliğinde kullanılan klor ve diğer kimyasallar gözlerde kızarıklık yanma ve sulanma ile seyreden tahriş ve alerjiye neden oluyor. Özellikle fazla miktarda kullanılan klor kimyasal konjonktivitlere sebep olabilir. Klorun yağ, ter ve diğer vücut salgılarıyla karışmasıyla oluşan kloramin bu tablodan sorumludur. Bu durumdan korunmak için havuzda yüzme gözlüğü kullanılmalı ve kullanıcılar mutlaka havuz hijyen kurallarına uymalıdır. Havuzda geçirdiğimiz her 1 saat sonunda tekrar duş almamız, vücudumuzdan havuza geçecek ter ve diğer salgıları azaltacak ve havuz suyunun dengesini koruyacaktır.

Havuz suyu göz enfeksiyonlarına sebep oluyor

Havuzlarda temizliği ve hijyeni sağlamak için klor ve diğer dezenfektanlar havuz suyundaki mikroorganizmaların yok edilmesi için kullanılmaktadır. Buna rağmen havuz suyundan kaynaklanan göz enfeksiyonlarına, hatta bunların salgın yapmasına sıkça rastlanabiliyor. Mikroorganizmalar havuz suyunda klor ve diğer dezenfektanların azalması durumunda veya havuz suyunun PH değerinin düşmesi nedeniyle çoğalıp enfeksiyon nedeni oluyorlar. Özellikle adenovirüs adı verilen mikroorganizma dış ortam koşullarına dayanıklı olması nedeniyle, havuz sularından kaynaklanan enfeksiyona hatta salgınlara sebep olabiliyor. Adenovirüsler en sık üst solunum yolu enfeksiyonu yapmakta, bunun yanında gözde ağır seyreden konjonktivitlere, ishallere ve kulak enfeksiyonlarına da neden olabilirler.

Bu enfeksiyonlardan korunabilmek için, havuzların denetlendiğinden emin olmalı, kullanıcılar havuza girmeden önce duş almalı, hasta kişiler tamamen iyileşmeden havuza girmemeli. Havuz suyunda önerilen pH değeri 7.2 ila 7.8 aralığında, serbest klor seviyesi de milyonda 1 ila 3 aralığında olmalı. Adenovirüs gibi mikrobik ajanlar vücuda girerken sıklıkla ağız ve solunum yollarını kullanırlar; bu nedenle havuz suyunu yutmaktan kaçınmak da gerekir.

Kontakt lens ile havuza girmeyin

Mikroorganizmalar kontakt lenslere tutunarak çoğalır ve ciddi kornea enfeksiyonlarına sebep olur. Mutlaka kontakt lens kullanmak gerekiyorsa günlük lensler tercih edilerek, yüzmeden sonra atılmalı ve gözler suni göz yaşı ile yıkanmalıdır. Göz sağlımız için gerekli tedbirleri alarak istenmeyen durumlarla karşılaşmadan yaz tatilinde çocukların en büyük eğlencesi güneşin havuzun ve denizin doyasıya tadını çıkarmalarını sağlayabiliriz.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Havuz Suyu Gözlere Zararlı mı?