Eğer bedenimizle barışıksak, evimizde “huzurluyuz” demek. O zaman bu huzur sayesinde anlardan keyif alabiliyoruz, o anın güzelliklerine erişebiliyoruz. O “AN” buradaki anahtar kelime. Hakomi metodunu anlarken bu söylediklerimi zihnimizin bir köşesinde bulunduralım. Hakomi metodu; zihinselliği kullanma temelinde kendi kendini değerlendirmeye almak, bireysel farkındalığıa erişmek ve içinde bulundğumuz anın düşünsel yoğunluk içinde bilinçlenmeye yönelmek demektir. Hakominin ana odağı GÜNLÜK ALIŞKANLIKLARIMIZ ve RUTİN HAREKETLERİMİZdedir. Bunun sebebi, bu rutin hale gelmiş davranışların bilincimizin dışında gerçekleştiğidir. Bu rutin hareketlerimiz, kompalsif davranışlarımız (sadece bize has olan alışkalıklarımız) geçmişte yaşadıklarımız ve şu an da dile getiremediğimiz duyguların HANGİLERİNİ YANSITIYOR? Hayatımızı nasıl yaşadığımız hakkındaki bilgileri bilincimize getirerek bastırılmış üzüntüleri ve olumsuzlukları olumlu yöne çekmeyi hedef alır. 1977 yılından bu yana çalışmalarını devam ettiren Ron Kurtz, bu yöntemi psikoterapi deneyimiyle oluşturmuştur.
5 adet Hakomi İlkesi vardır;
1. Doğal İyileşme Gücü
2. Farkındalık
3. Şiddetsizlik
4. Kutsallık
5. Bütünlük
Dogal iyileşme gücü: insanoğlunun kendini iyileştirme ve yenileme yeteneğinin olduğunu anlatmaktadır. Psikoterapi dünyasında bu içsel dürtüye, g”erçekleştirme eğilimi” denir. Bu, A. H. Almaas ın dediği ‘en etkin kullanılan içsel dürtünün dinamik varlığı’ anlatımına oldukça yakındır.
Farkındalık: gerçek değişimin, yoğun çaba harcayarak değil, duyarlılık veya gelişmiş algılama ile olduğunu vugular. Ya da bir başka deyişle içinde bulunduğumuz anın her anlamıyla farkında olarak (mindfulness) her anı bilinçli yaşamaktır. Yaşamakta olduğumuzun tam anlamıyla farkında olduğumuzda, Eugene Gendlin’s çalışmasında adlandırıldığı gibi ‘vücutça hissedilen’ deneyimimiz doğuştan varolan anlamını doğal olarak açığa çıkarır ve kendini yönlendiren, olumlu yönde evrimine devam eder.
Şiddetsizlik, Şiddetsizlik, yaşamı, çok zeki bir denge ile ve kendi doğal evrimi içinde bir açılımı olduğunu tanımak ve buna uyum sağlamaktır. Eğer bu uyum yoksa Hakomi terapisti ile terapiste giden birey arasında bağ kurulması mümkün değildir.
Kutsallık, insan dahil organik sistemlerin birbirleriyle olan, aklımızın ve vücudumuzla, yüreğimizin ve ruhumuzla ilişkisinin karmaşık yapısını anlatmaktadır. Bu, bir kişinin yaşamını, duruşundan, sesinin tonundan okuyabilmemize, yalnızca bir anıdan tüm çocuklukluk yaşamıyla bağlantılı sonuçlar çıkarılabilmeye, belli bir noktaya odaklanarak tekrarlanan hareketlerden ve sözlerden inançların nasıl düzenlendiğini anlamamıza izin vermektedir.
Bütünlük, herşeyin, tüm canlıların ve tüm olayların birbiriyle olan ilişkisini ve bağlantısını anlatmaktadır. Bütünlük bize sürekli olarak büyük resmi, herkesle olan köklü bağlantımızı, kültürümüzle ilişkimizi, çevremizi ve dünyamızı anlatmaktadır.
-Hakomi Yöntemi Mindfulness’ı bir araç olarak kullanır. Nasıl mı? İlk olarak bu yöntem; bireyin iç dünyasıyla barışmasını sağlar, bunu yaparken bireyin kendini tamamen sevmesini ve her yönüyle barışmasını amaçlar. Bu; bireyin iç dünyasına inmeye yardımcı olur, zorlanmadan kendini mindfulness aracılığıyla soegulamasını sağlar. Bilinçli farkındalık ile bilinç dışına gireriz Hakomi yöntemi ile. Yani mindfulness ile bireyin bilinçdışına inmeyi hedef alır. ULAŞILMAK VE DEĞİŞTİRİLMEK istenen ANA BÖLGE (hedef) bizim günlük alışkanlıklarımız, düşüncelerimiz ve kompalsif hareketlerimizdir.
Çünkü unutmayın; vücudumuz ve hareketlerimiz GEÇMİŞİMİZİ, BASTIRILMIŞ DUYGULARIMIZI VE ASIL BENLİĞİMİZİ birebir yansıtır!
Melisa Darmar
//www.instagram.com/femmelle.tr/?hl=tr
Hakomi Yöntemi Nedir?
Yorum Yaz