e
sv
startr en çok ziyaret edilen siteler bir tık uzağınızda

Lassa ateşi nedir? Koronavirüsün ardından şimdi de lassa virüsü paniği!

568 Okunma — 13 Mart 2020 21:58
corona virüsü ardından, lassa virüsü ortaya çıktı.
avatar

StarTR

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Lassa ateşi hastalığı dünya genelinde corona virüsü paniği devam ederken yeni bir salgınla daha karşı karşıya kalındığını gösterdi. Nijerya’da başlayan Lassa şimdiye kadar 41 can aldı. Peki, lassa ateşi nedir, hangi yollarla bulaşıyor? İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz CNN TÜRK canlı yayınında Lassa virüsü ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Kanamalı lassa ateşi hastalığı nedeniyle Nijerya’da hayatını kaybedenlerin sayısının 41’e yükselmesinin ardından bölgede de önlemler alınmaya başlandı. İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin yılmaz CNN TÜRK canlı yayınında son dönemde artan virüs salgınları ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Lassa ateşi nedir.
İlk olarak fare dışkısından insanlara geçen virüs yakın temasla bulaşıyor, kanamalı ateşe ve ölüme yol açıyor. Virüs daha önce de Gana, Togo ve Liberya gibi ülkelerde görülmüştü. Lassa ateşi adını ise 1969’da ilk kez görüldüğü Nijerya’nın Lassa bölgesinden alıyor. Ülkede geçen yılki salgında 170 kişi hayatını kaybetmişti.

Lassa ateşi virüsü Türkiye’yi Etkilermi?
Virüsler her an her ülkede çıkabileceği gibi her ülkeye de sıçrayabilir.
Lassa virüsü açısından Türkiye’yi etkileyen bir durum yok. Nijerya açısından daha doğrusu Batı Afrika ülkelerini etkileyen bir virüs. Sıçanlarla, sıçanların idrarı ve dışkısı ile bulaşıyor.

Bunlarla temas eden insanlar ve gıdalar ciddi risk taşıyor. Bu bağlamda virüsün başka ülkelere taşınmasını konuşursak virüsün saptandığı ülkelerde bulunanlar kendi ülkelerine döndüğü zaman virüsü getirebilirler. Buna dikkat etmek gerekir. Tıpkı corona virüs gibi.

Lassa virüsünden korunmak için neler yapmak gerekir?
Bütün virüsler için öncelikle kişisel hijyen çok önemli. Öte yandan virüsün çıktığı yerde virüsün başka yere sıçramaması için (Hem hayvanlara hem insanlara) dikkatli olmak gerekiyor. virüsün kökeni tespit edilip bu doğrultuda çalışmalar yapmak lazım.

Burada da ticaretten tutun da insan hareketlerine kadar hayvan hareketlerine kadar uzanan bir önlem söz konusudur. Ciddi biogüvenlik önlemleri; yani hijyen, dezenfekte, maske takma bunların hepsi biogüvenliğe giriyor. Bu tedbirler alınırsa virüsün bir yerden başka bir yere, bir ülkeden başka bir ülkeye sıçraması engellenmiş olur.

Virüsün çıktığı yerde başkalarına bulaşır. Eğer hasta yoksa niye maske ile dolaşsın insanlar? Şüpheli ve hasta insanlara yakın yerlerde yakın temas ile başlıyor. O ortamda solunum yoluyla hava ile buluşuyor. Buna dikkat etmek lazım. Şüpheli hasta, bölge, ülke, yer… Bu konuya dikkat ederek maske takıp takmamaya karar vermek lazım.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Lassa ateşi nedir? Koronavirüsün ardından şimdi de lassa virüsü paniği!