e
sv
startr en çok ziyaret edilen siteler bir tık uzağınızda

Safra Yolları Kanserinde Güncel Tedaviler

543 Okunma — 17 Haziran 2019 23:52
avatar

StarTR

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Safra yolları kanserlerinde sık görülen bulgular;

1-Karın sağ üst kısmında ağrı, gerginlik hissi
2-Sarılık
3-Karında sıvı toplanması
4-Bulantı, kusma
5-Aşırı halsizlik
6-Öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam çıkarma, nefes darlığı, yan yatınca ağrı
7-Baş dönmesi, baş ağrısı, yürürken sendeleme, çift görme, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, sara nöbeti geçirme
8-Kansızlık
9-Diğer daha nadir görülen bulgular

şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu bulguların bazıları hastalığın safra yollarında oluşturduğu etkiden kaynaklanırken, diğerleri hastalığın başka organlara yayılması ile oluşabilmektedir. Yukarıda belirtilen durumlardan bazıları kolayca düzeltilebilen kanser dışı rahatsızlıklarda görülebildiği gibi bazıları ise sadece bu hastalığa özgü özellikler taşımaktadır (NOT: Yukarıda belirtilen bulgular safra kesesi kanserlerinde görülen bulguların hepsini içermediğinden hastaların ‘’Bu bulgulara benzer yakınmam yok, o nedenle kanser olamam’’ diye düşünmeleri yanlış olabileceği gibi ‘‘Sarılığım var o halde kesin safra yolları kanseriyim’’ diye düşünmeleri de yanlış olacaktır. Bu nedenle, herhangi bir sağlık yakınması olmayan kişide yeni gelişen bir bulgu ortaya çıktığında doktora başvurarak kontrol yaptırması doğru yaklaşım olacaktır).

Safra yolları kanserinde, tüm kanserlerde olduğu gibi hastalığa sebep olan etkeni kesin olarak belirlemek zordur. Hastalığın oluşumunda riski arttıran bazı faktörler şöyledir;

1-Safra yollarından sık enfeksiyon geçirilmesi
2-Ülseratif Kolit isimli kalın barsak romatizması olması
3-Bilier polipozis (Safra yollarında polip denilen iyi huylu ur) gibi nadir görülen hastalığın olması

Safra yolları kanseri tanısı ile gelen hastalarda tedavi, onkoloji doktoru tarafından hastanın özellikleri göz önüne alınarak belirlenmektir. Ancak çok genel bir şekilde safra yolları kanserinde tedaviyi özetleyecek olursak; Erken evre safra yolu kanserlerinde temel tedavi cerrahidir. Hastalığı yaygın evreye geçmemiş ancak ameliyatla çıkarılamayacak kadar geniş olan hastalarda önce kemoterapi ile tümör boyu küçültülüp sonrasında cerrahi yapılmaktadır. İleri evre hastalıkta ise temel tedavi ilaçlar ile olmaktadır. Kemoterapi günümüzde kullanılan asıl ilaç iken, özellikle akıllı küçük hap şeklinde ilaçlar ve immünoterapi (Aşı tedavileri) ile tedavi konusunda da çok yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Radyoterapi (ışın tedavisi) safra yolları kanserinin kemik metastazı, beyin metastazı vb. gibi özel durumlarda tercih edilmektedir.

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi safra yolu kanserlerinde tedavide, beslenme ve egzersiz önemlidir. Fitoterapinin (Bitkisel tedaviler) safra yolu kanserlerinde kullanımı ile ilgili fitoterapi uzmanı onkoloğunuzdan bilgi alarak bitlkisel tedavileri kullanmanızı öneririm.
Sağlıklı ve mutlu günler dileklerimle.

Prof.Dr.Hakan KARAGÖL

Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları ve Fitoterapi
(Bitkisel Tedavi) Uzmanı: Hakan KARAGÖL

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Safra Yolları Kanserinde Güncel Tedaviler