e
sv
startr en çok ziyaret edilen siteler bir tık uzağınızda

Aksiyon Kamera Nedir?

613 Okunma — 10 Temmuz 2019 20:28
avatar

StarTR

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bir çığ gibi büyüyen aksiyon kamera tutkunluğuna daha fazla sessiz kalmak istemedim ve “Aksiyon kamera nedir, ne değildir”in cevabını bulmaya çalıştım. Malumnuz 90’lı yılların ortalarına doğru uzun antenleri, siyah beyaz ekranları ile cep telefonları hayatımıza girmiş oldu.

Devrim niteliğindeki bu icat günümüzde yerini tuşsuz, dokunmatik ekranlı akıllı telefonlara bıraktı. Eskiden sadece görüşme yapıp kısa mesaj çekebiliyorken bugün akıllı telefonların artan insan ihtiyaçlarına binaen, gerek donanımsal özellikleri gerekse mağaza uygulamaları ile zenginleştirilmiş altyapıları bir telefondan fazlasını bizlere sunuyor.

Bunların en başında ise her türlü anı görsel açıdan telefon hafızasına kaydetmemizi sağlayan akıllı telefonlarımızın kameraları gelmekte. Biraz fazla nostaljik gelebilir ama maksimum 36 pozluk filmler ile çalışan, güzel bir anı fotoğraflamak isterken elimize aldığımız düşük çözünürlüğü ile o eski fotoğraf makinelerinin yeri bende apayrı.

Yurt dışından ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin ellerinde seyyar video kayıt cihazları ile dolaşması da başka bir nostaljik ayrıntı olarak hafızamda kaldı. Günümüzde bu ihtiyaçlarımızı amatör olarak akıllı telefonlarımızın kameraları ile giderebiliyoruz. Ancak artık yapmak istediklerimize bu da yeterli gelmiyor…

Aksiyon Kamera Nedir, Ne İşe Yarar?

Her ne kadar fotoğraf ve kayıt ihtiyaçlarımızı akıllı telefonlarımızın kameralarıyla gideriyor olsak da unutmamalıyız ki telefonlar ana işlev olarak haberleşme için üretilen cihazlar. Özellikle vlog (video blog) işine ilgi duyanlar, trekkingseverler, doğa sporlarına ilgi duyanlar, dalış sevenler, kayak tutkunları, amatör ve profesyonel snowboard yapanlar, bisikletle gezi düşkünleri ve güvenlik amacıyla trafikte motosikletinde kayıt alma amacıyla kullananlar başta olmak üzere nispeten küçük ve oldukça işlevsel yapısı, yüksek kalite çözünürlük ve su altında da kullanım imkanıyla aksiyon kameraları hayatımıza çoktan girmiş durumda. Peki aksiyon kamera nedir, ne işe yarar? Aksiyon kameralar; minimal boyutlarda son derece hafif olarak tasarlanmış olan, yüksek çözünürlüklü ve geniş açılı lensleri bulunan kameralardır. Çekimlerinizde fark yaratmak için aksiyon kameraları aksiyon kamera kafa bandı, tripod gibi aksesuarla donatabilirsiniz.

Nasıl Bir Aksiyon Kamera Almalıyız?



“Aksiyon kamera nedir?” sorusunun cevabını aldığımıza göre sırada bir başka önemli soru var. Peki nasıl bir aksiyon kamerası alacağız? Evvela buna uygun bir piyasa araştırması yaparak bütçemizi belirlememiz gerekiyor.

Bütçenizi belirledikten sonra ise bazı tavsiyelerim olacak.

  • Kamera Çözünürlüğü: Evvela kamera çözünürlük özelliğine dikkat etmenizi öneririm. Ne sebeple olursa olsun kayıt altına alacağımız her şey sizin o an için çok değer verdiğiniz anlarınız olacak. Düşük kalitede bir görüntü çözünürlüğü sizi tatmin etmeyecektir. İlk ve asıl beklentinizin bu olması önceliğiniz ise 4K Ultra HD bir çözünürlük işinizi oldukça görecektir. Görece Full HD ürünlere göre biraz daha pahalı olsa da eminim bir kere aldığınız 4K Ultra HD çözünürlüklü bir aksiyon kamerası daha net görüntü ayrıntıları kaydedebilmesi avantajı ile sizleri de memnun edecektir. Full HD çözünürlüklü aksiyon kameraları da daha yüksek çözünürlük ve netlik ayrıntılarına takılmayanlar için ideal olacaktır. Tabii tercih sizin…
  • FPS (Saniye Başına Kare Sayısı): Çok fazla teknik ve ayrıntısı bol bir konuda FPS özelliği. Özetlemek gerekirse akan bir görüntünün 1 saniye içindeki değişimini, görüntünün görüntü kareleri cinsinden frekansının ifade edilmesinde kullanılan terimsel ölçü birimi. Tabii biraz daha açmak gerekiyor bu tanımı. İzlediğimiz bir saniyelik bir görüntü aslında birbirinden ayrı tek tek karelerin bir araya gelmesinden oluşuyor. Yani bir saniyede diyelim ki 24 kere fotoğraf makinesi ile 24 kez deklanşöre bastığımızda ortaya çıkan 24 kareyi bir araya sinematografi standartlarında bir araya getirdiğimizde ortaya 24 FPS çözünürlükte 1 saniyelik bir anı elde etmiş oluruz. Ve FPS değerini ne kadar düşürürsek görüntünün ayrıntı kalitesi de düşerken, FPS değerini yükselttikçe ise netliği artırmış oluruz. Artan hareket ve aksiyonlar daha yüksek FPS değerine muhtaçtır. Şayet görüntü kalitenizi artırmak istiyorsanız bütçenizi ve dikkatinizi olabildiğince FPS değeri yüksek aksiyon kameralarına yönlendirin.

  • Batarya Performansı ve Hafıza Kapasitesi: Akıllı telefonlardan da aşina olduğumuz bu husus da oldukça önem taşımakta. Deşarj süresi uzun ve daha yüksek hafızalı kameralar avantj sağladığı gibi maliyetleri de yükseltmekte. Tercihinize göre bir skala belirleyip ona odaklanmak en doğrusu olacaktır. Asla kullanmayacağınız bir batarya ve hafıza kapasitesi fazladan maliyetten başka bir şey olmayacaktır.
  • Ses Kaydı: Ne kadar görüntü kalitesine odaklansak da ses kayıt kalitesi de en az onun kadar önemlidir. Net çekilmiş bir görüntünün ses kalitesince düşük olması eminim kimseyi tatmin etmeyecektir. Özellikle alacağınız ürünün geçmiş kullanıcı yorumlarına bakmanız sizlere epey yardımcı olacaktır
  • Düşük Işık Kalitesinde Çekim Kalitesi: Her zaman aydınlık ve berrak bir alanda bulunamayız. Çevre ışığın az olduğu ortamlarda dahi netliğini çok fazla kaybetmeyen ve görüntü kalitesinden taviz vermeyen ürünleri seçmeliyiz. Tabii bu da bütçemiz ile doğru orantılı.

  • Dayanıklı Malzeme, Su Geçirmezlik ve Alanında Kendini İspatlamış Marka: İlk hasarda dağılan, dayanıksız malzemeden imal edilmiş, suyla temas ettiğinde bozulan ürünler ve bu hususta yoğun kullanıcı şikayetleri olan ürünleri asla tavsiye etmiyorum.
  • Aksiyon Kamera Yardımcı Ürünleri: Aksiyon kameralarınızı en ergonomik kullanışlı şekilde kullanabilmemiz için bazı yardımcı ürünler de mevcut, kask kameraları ya da kafa kameralarınız için aksiyon kamera kafa bantları satılıyor, tüm ekstrem sporlarda, Su altında veya outdoor aktivitelerde kullanılabiliyor, kask, şapka ya da kafanızdan kaymamakla birlikte, yere sabitleme vidaları da bulunuyor.

Elbette hiçbir markayı kötüleme veya marka değerini düşürme gayesinde değilim. Ancak ben hangi ürünü alırsam alayım her zaman tercihim kendini o alanda ispatlamış ve inovasyon ile marka değerine değer katan firmaların ürünleri olmuştur. İstediğiniz marka ve modeli tercih etmek tamamen size kalmak koşuluyla ben aksiyon kamera tavsiyesi olarak GoPro gibi marka ürünleri öneriyorum. Çevremde de bu markanın ürünlerini kullananlar oldukça memnun. Ayrıca her ne kadar benim önerim GoPro olsa da diğer aksiyon kamera markalarını da incelemeyi ihmal etmeyin derim.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Aksiyon Kamera Nedir?